Mangokreem

img_8379

Lihtsalt ja vähem kui 10 minutiga valmiv kerge dessert, mida võib näiteks tööle kaasa võtta. Kasutasin kreemis Bonne mangopüreed, viimaste Hullude Päevade ajal ostsin kohe suure, liitrise paki, nüüd arvasin, et on paras aeg sellele rakendust leida. Bonne mangopüree koosneb 100% mangodest, lisaaineid pole. Mõnikord olen selle kreemi jaoks kasutanud ka värskeid mangosid, kui neid on hulgi käes ja ära süüa ei jõua.

img_8380

Mangokreemi jaoks on vaja ( 235 ml purk)

  • 3/4 klaasi mangopüreed või  värsket, püreestatud mangot
  • 1 muna
  • 1 spl gheed
  • noaotsaga soola
  • pisut sidrunimahla
img_8383

Mangopüreest dessert

Sulatasin kastrulis ghee, lisasin püree, soola ja pigistasin natuke sidrunist mahla, kuumutasin keemiseni. Tõstsin korraks kastruli tulelt ja vispeldasin sisse ühe muna. (Et muna tükki ei läheks, võib paar minutit enne muna lisamist oodata.) Vähendasin gaasipliidil kuumuse miinimumini ja kuumutasin pidevalt vispeldades umbes 5 minutit, kuni segu hakkas paksenema, valasin purki. Jahutasin ja tõstsin ööseks külmkappi. Hommikul oli see mõnus pehme, jogurtitaolise tekstuuriga ja kuldkollase värvusega.

img_8067

Väskest mangost ja banaanist kreem

 

Usun, et sarnast desserti saab valmistada ka näiteks porgandi- või kõrvitsapüree baasil, Olen teinud ka mango-banaanikreemi, mis jääb tekstuurilt paksem, nagu ülalolevalt pildilt näha. Valmistamisviis on sama, vispeldamise asemel kasutasin elektrimiksrit.

Mangol endal selles toidus väga tugevat maitset pole, sestap sobib mangopüreed kasutada baasina ja lisada näiteks apelsini või sidrunit, vanilliseemneid või kaneeli, võimalusi on palju.

 

4 kommentaari “Mangokreem

  1. Kärri Jürisson ütles:

    Tere, Marin! Väga õigustatud küsimus, olen gheed maininud väga mitmete retseptide juures. Ja tegelikult on mul plaanis juba järgmine blogipostitus teha ghee valmistamisest kodus. Tegemist on selitatud võiga, kui sul pole väga tugevat laktoosi või kaseiini talumatust võid ghee asendada 82%-lise võiga. Tallinna poodides on ghee täitsa olemas, näiteks Solarises aasia/hiina toitude osakonnas aga ka või ja margariinide letis, kus on eestimaine Pajumäe ghee. Ise ma poest gheed ostnud pole, selle valmistamine kodus pole sugugi keeruline ja tuleb arvatavasti ka hinna poolest soodsam.

    Meeldib

  2. Marin ütles:

    Oh, jään suure huviga ootama ghee postitust 🙂
    Laktoosi talumatust mul ei ole aga olen üldiselt vältinud piimatooteid, sest need mõjuvad mu nahale (ja hormonaalselt) halvasti. Kuid samas usun, et 82% või ja ghee on vist suhteliselt puhtad tooted? samas ei tea ka.. 🙂

    Meeldib

  3. Kärri Jürisson ütles:

    Kui võrrelda gheed ja 82% võid ( mis sisaldab sajas grammis 82% rasva ning umbes 0.9 g kaseiini ehk piimavalku ja 0,9 piimasuhkrut ehk laktoosi) siis ghees peaks need piimaosakesed, lisaks veele, olema eemaldatud, järele jääb kuldkollane rasv, mis on väga meeldiva maitsega ja säilib kaua ka toatemperatuuril. Siiski ei soovitata tugeva allergia puhul gheed tarvitada, sest see ei pruugi siiski olla 100%-liselt laktoosi ja kaseiinivaba, eriti kodustes tingimustes valmistatuna. Kokkuvõtteks on 82%-line või suhteliselt puhas toode, sisaldades alla 1% laktoosi ja kaseiini, kuid mõnel inimesel piisab sellestki allergiasümptomite tekkimiseks.

    Meeldib

Lisa kommentaar