Lõppenud suvel kasvatasin esimest korda koduaias spagetikõrvitsat ( Cucurbita ‘Spaghetti’ ). Seemnete otsimine ja tellimine võttis omajagu aega, külv sai tehtud alles enne jaanipäeva. Kolm kuud hiljem oli saak valmis. Ootamine ja katsetamine tasus end kuhjaga ära. Mahedamaitseline kõrvits sobib suurepäraselt vürtsikamate lisanditega.
Vaja läheb:
1 keskmine spagetikõrvits
Täidis:
- jupp vürtsikat või väga vürtsikat eestimaist käsitöövorsti ( näiteks Matsimoka tulised vorstikesed)
- 150 g kanafileed
- 80-100g küüslaugupekki
- 1 väike punane paprika
- 1 väike roheline paprika
- 1 sellerivars
- 1 keskmine sibul
- 1 küüslauguküüs
- 6 kirsstomatit
- maitserohelist
- soola, pipart
Poolitage kõrvits ja eemaldage pehme sisuosa käe või supilusikaga. Seemned tasub alles hoida ja kevadel mulda pista! Küpsetage ahjus lõikepind allpool, 200 kraadi juures umbes 30 minutit. Kõrvits on valmis, kui kahvliga kraapides moodustuvad mõnusad ja mahlased “spagetiniidid”.
Samal ajal, kui kõrvits ahjus valmib, valmistage täidis. Tükeldage kõik komponendid suupärasteks tükkideks. Praadige koostisosad esmalt mõned minutid kuumal pannil ja seejärel hautage kaane all umbes 10 minutit. Viimasena lisage kirsstomatipoolikud. Maitsestage ettevaatlikult soola ja pipraga arvestades, et vorst ja küüslaugupekk juba annavad maitset.
Täidke kõrvitsapoolikud vürtsika seguga. Segage kergelt läbi, mõned kahvlitäied kõrvitsaniite võib jätta pealeriputamiseks. Umbes 10 minutit ahjus küpsetamist, ühtlustab maitsed. Puistake peale maitserohelist. Kõrvitsalootsikus püsib toit kaua soe ja maitseb mahlaselt!