Lehtkapsas kolmel moel

 

kale4Paar nädalat tagasi taaskohtusin lehtkapsaga ( ing kale). Olin ju varem tema ülikasulikest omadustest lugenud- rikas vitamiinide, kiudainete ja mineraalide poolest, kolesteroolitasme langetaja jne., aga maitsest polnud mul aimugi. Sügisel nägin seda iidse päritoluga köögivilja müügil turul ja poes hiiglaslikult suurte kimpudena  ja see mind ausalt ostma ei kutsunud. Aga nüüd kapsalehti saadaval väikeste pakkidena Kaubamaja Toidumaailmas, samuti Stockmannis, viimases lahtiselt, kaalukaubana, võib valida kasvõi ühe lehe. Kolmest-neljast suurest lehest saab juba pannitäie maitsvaid krõpse, hinnaks tuleb umbes 70 senti.

kale1

Värske lehtkapsas praetud seente, tomati, kurgi ja avokaadoga

Esimese hooga ei teadnud ma krõpsudest midagi, rebisin rootsude külgest pestud lehed lõunasöögi juurde kaussi. Maitse oli tuim, mittemidagiütlev, oleks nagu puulehte söönud. Järgmise sammuna võtsin ette supersmuuti- vitamiinipommi: kiivi, spinat, lehtkapsas. Maitses nagu roheline muru, aga jõin tassi tühjaks.

kale5

Lehtkapsa-kiivi-spinatismuuti

Katsetused kulmineerusid lehtkapsa krõpsudega, millest sattusin kohe vaimustusse ja olen nüüdseks veel kolm korda teinud. Kui poes lehtkapsast näen ostan kindlasti ja plaan on seda ka aeda kasvama panna, prooviks.

Lehtkapsakrõpsud

  • 3-4 lehtkapsa lehte
  •  piserdamiseks oliivõli
  • meresoola

loputasin lehed puhta veega, kuivatasin kergelt majapidamispaberiga. Rebisin suupärased tükid ( rootsuosa viskasin ära) ja asetasin küpsetuspaberiga kaetud pannile. Piserdasin oliivõliga ja pisut meresoola lisasin ka. Ahju soojendasin eelnevalt 180 kraadini. Hoidsin ahjus niikaua, kui lehed olid täiesti kuivad ja krõbedad ent siiski rohelised. Mul kulus selleks umbes 15-20 minutit, sõltub ahjust. Vahepeal tuleb lehti segada ja ümber pöörata. Esimesel korral ei tabanud ma õiget hetke ja mõned lehed läksid tumepruuniks, aga sellest pole hullu, süüa kõlbavad ikka, kuigi natuke kõrbenud maitsega. Ideaalsed lehtkapsa krõpsud on tumerohelised, paberõhukesed ja krõbisevad.

kale2

kale3

 

Lisa kommentaar